вторник, 11 июня 2013 г.

Бібліотечний комплекс сегодня


Бібліотека складається з: абонементу, читальної зали, двох книгосховищ.
 Площа 200 кв. м. Читальний зал налічує 30 місць.
 
Абонемент обслуговує 983 учня, 83 вчителя.

Завідуюча бібліотекою гімназії Чорнобай Зоя Михайлівна

среда, 5 июня 2013 г.

Організація роботи шкільної бібліотеки


Сьогодні в Україні йде процес становлення нової системи освіти та виховання, які зорієнтовані на входження у світовий освітній простір.
Оскільки шкільна бібліотека є обов'язковим     структурним підрозділом навчального закладу, то всі стратегічні освітньо-виховні завдання, які належить розв"язувати національній школі, трансформуються в завдання та діяльність шкільної бібліотеки. Реалізація цих завдань визначає її функції, а саме: основні, виховні, інформаційні.
Освітній процес в сучасній школі зорієнтований на озброєння школярів методами пізнання і аналізу теоретичних положень основ наук, оволодіння ними новими способами мислення, навичками систематичної роботи з джерелами інформації.
Для цього бібліотекарем робиться все, щоб повніше формувати в шкільній бібліотеці фонду літератури за основними галузями знань, який задовольняє освітні потреби і запити школярів, забезпечує можливість їх ефективної індивідуальної і групової діяльності.
В школі розроблена програма формування бібліотечно-бібліографічної грамотності школярів. Вона популяризує правила користування бібліотеками; формує навички роботи з різними видами видань, в тому числі на нетрадиційних носіях інформації, оволодіння різними методами читання; навчає школярів методики самооцінки рівня читацької культури.
В співпраці з учителями проводяться виховні години( "Книга-друг і порадник, бережи її" "Всьому найкращому я зобов'язаний книзі"),бібліотечні уроки ("Про книгу і бібліотеку", "Книги -вірні друзі,бережіть їх.")
Бібліотека здійснює інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу. Для цього постійно працює виставка нових надходжень "На хвилинку зупинись, нову книгу подивись "; інформаційні огляди; дні інформації та інформування; інформаційні бібліотечно-бібліографічні консультації; свято "Книжчин тиждень".

Проводяться вікторини "Подорож до казки", "Хто цей літературний герой?","У світі прекрасного", "Сусіди по планеті".

Випускаються інформаційні бюлетні, рекомендаційні списки літератури.
Завідуюча бібліотекою гімназії Чорнобай Зоя Михайлівна, провідний бібліотекар вищої категорії.